Kiskunhalas

Aizkraukle

 

Ország: Lettországaizkraukle cimer
Irányítószám: LV-5101
Lakosainak száma: 10300
Testvérvárosi kapcsolat kezdete: 2005. szeptember 10.
Polgármester: Leons Lidums
Távolsága Kiskunhalastól: 1500 km

Elérhetőség:
Aizkraukles Novada Dome
Lacplesa iela 1a
Aizkraukle
Honlap: www.aizkraukle.lv
E-mail: info@aizkraukle.lv

Aizkraukle 92 km-re fekszik Lettország fővárosától, Rigától. Az Aizkraukle-i kistérséget 2001 decemberében hozták létre a városból és az ugyanezt a nevet viselő régi faluból, ezzel a járás legnagyobb közigazgatási egysége lett. Az Aizkraukle-i kistérség összterülete 102,5 négyzetkilométer. Skríveri, Koknese, Sérene és Krape településekkel határos. Az Aizkrauklei kistérség a Daugava folyó mindkét oldalára kiterjed. Saját hídja van a Daugaván, ez egyike annak a 11 hídnak, amely Lettországban a Daugava felett átível.

Az Aizkrauklei kistérség a régió közigazgatási centruma, jelentős vasúti és közúti csomópont. Aizkraukle országosan az energetika egyik fő központja révén ismert. Itt található a Baltikum legnagyobb vízi erőműve, a „Latvenergo” Állami Részvénytársaság Plavinas Vízerőműve.

A lakosság lélekszáma mintegy 11 ezer, az átlagéletkor 35,5 év. Így a munkaképes lakosság aránya sokkal nagyobb, mint a lett átlag. A területen jelenleg 36 nemzetiség él, ennek 65 %-a lett, 24 % orosz nemzetiségű.

Aizkraukle (németül Ascheraden) történelmi hely. Az Aizkraukle-i várhegy a szomszédos Skríveri településsel határos területen fekszik. Legelőször 1203-ban említi Livóniai Henrik Krónikája, de lakott volt már a vidék a Krisztus előtti első évezredben is. Az Aizkraukle-i erődítményt a keresztes lovagok a 13. század első felében építették. A livóniai háború (1558-1583) után Aizkraukle a lengyel Ivlandia lengyel részének központjává vált. Ennek a Daugava partján állt erődítménynek a romjait Filippo Paulucci márki a 19. században útirajzaiban még említi.

Maga Aizkraukle városa azonban fiatal. 1960-ban az itde tervezett vízerőmű építőmunkásainak kezdték el építeni. A városi jogot 1967-ben nyerte el. Az alapításkor Péteris Stucka lett kommunista vezér tiszteletére a Stucka nevet kapta. A Szovjetunió szétesése és Lettország függetlenné válása után1991-ben változtatták át a nevét Aizkraukle-re.