Kiskunhalas

Sepsiszentgyörgy

 

 

 

 

 

 

 

 

Ország: Románia
Postai irányítószám: RO-520008
Lakosainak száma: 54 300
Testvérvárosi kapcsolat kezdete: 1997. április 25.
Távolsága Kiskunhalastól: 600 km

Elérhetőség:
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
RO-520008 Sf. Gheorghe/Sepsiszentgyörgy
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 2.
Jud. Covasna
Honlap: www.sepsiszentgyorgy.ro

Sepsiszentgyörgy Kovászna megye székhelye, az ország középpontjában, a Kárpátok kanyarulatánál helyezkedik el.

A település első írásos dokumentuma 1332-ből származik, évszázadokon át kisnépességű városként volt ismert. Tulajdonképpeni várossá alakulása 1832-től számítható, amikor felépült a Vármegyeház, majd a Bálház és a Lábasház. A kiegyezés után megépült a Székely Mikó Kollégium, színház létesült, a Bazár emeletén pedig megkezdte működését a polgári leányiskola. 1874-ben a nyomda indult útjára, 1882-ben a Székely Nemzet című lap jelent meg. A különböző stílusú (Gyárfás Jenő és Kós Károly által tervezett) polgári és középületek, a széles utcák, az 1891-ben megépített vasút, az 1905-ben épített Olt-híd és a századfordulón elindult iparosítás mára vonzó arculatú, közel 70 ezer lakosú központtá alakította a várost.

 

 

 

A gyáripar térhódítása Sepsiszentgyörgyön a 19. század második felében vette kezdetét a textil- és a dohánygyár magalapításával. 20. század 70-es éveiben újabb üzemek jöttek létre: autóalkatrészeket és célgépeket gyártó vállalat, autóvillamossági alkatrészeket és villanymotorokat gyártó üzem, valamint a bútor- és műanyaggyár. Az utóbbi években egymást követték a zöldmezős beruházások, amelyek értéke 15 millió dollárt tett ki.

A város 34 tanintézményében folyik az oktatás, főiskolai képzés 1997 óta működik. Sportlétesítményei között található strand, fedett uszoda, korcsolyapálya, stadion atlétikai pályával és számos teniszpálya. Művelődési intézményei a következők: Megyei Könyvtár, Tamási Áron és Andrei Mureşanu Színtársulat, Háromszék Népi Együttes, Székely Nemzeti Múzeum, Kultúrpalota, Művelődési Ház.

 

 

 

Télen-nyáron nagyszerű kirándulóhely a Sepsiszentgyörgytől 8,5 km-re lévő Sugás-fürdő, ahol a tiszta, hegyi levegő mellett több borvízforrás és mofetta található. Ugyancsak nem messze a várostól, festői környezetben helyezkedik el a gyerekek és felnőttek fogadására alkalmas Kézműves Tábor, amely jól felszerelt bio-faházaival májustól szeptemberig várja a vendégeket.


Napjainkra a térség legjelentősebb rendezvénysorozatává nőtte ki magát a háromnapos „Szentgyörgy Napok”, amikor minden tavasszal százezrek vesznek részt a legkülönfélébb kulturális, sport és kereskedelmi programokon.

A Kiskunhalassal való együttműködés legfőbb területei a kultúra, az oktatás és a sport. Évek óta rendszeres diákcsere zajlik a következő középiskolák között: Székely Mikó Kollégium és Bibó István Gimnázium, Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola és II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola, valamint a Kós Károly Iskolaközpont és a Vári Szabó István Szakképző Iskola között. Az általános iskolások részére több alkalommal táborokat szervezntek mindkét városban, a szentgyörgyi sportolók a Rákóczi és a Vári Kupán, míg a halasiak a Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Tornaversenyen vehetnek részt.

 

 

 

A „Szentgyörgy Napok” és Szüreti Fesztivál kiváló alkalmat teremt a két város kulturális csoportjainak a bemutatkozásra. Többek között a cigány kisebbségi együttesek, felnőtt- és gyermekkórusok valamint képzőművészek is ellátogattak már egy-egy testvérvárosi rendezvényre. Igazán nagy sikerrel zárult mind a Tamási Áron Színtársulat mind a Háromszék Népi Együttes kiskunhalasi vendégszereplése.


Legutóbb a gazdasági szféra képviselői vették fel a kapcsolatot és tartottak üzletember-találkozót a jövőbeni együttműködés szándékával.