Kiskunhalas

Kronach

 

 

 

 

 

 

 

 

Ország: Németország
Postai irányítószám: D-96317
Lakosainak száma: 18.300
Testvérvárosi kapcsolat kezdete: 1994. október 22.
Távolsága Kiskunhalastól: 1000 km

Elérhetőség:
Stadt Kronach
D-96317 Kronach
Marktplatz 5
Honlap: www.kronach.de

 

Kronach csodaszép tájon, a Haßlach, a Kronach és a Rodach folyók találkozásánál fekszik Észak-Bajorországban. A Frank-erdő régi, de egyre fiatalodó központjában különleges kincs várja az idelátogatót. A festői város késő középkori jellegével, történelmi városmagjával és soha el nem foglalt erődjével kápráztat el mindenkit. A település és a Rosenberg erőd története egymástól elválaszthatatlan. A történelmi város mellett egy modern, lüktető város található itt, mindenkinek kedvező sportolási és szabadidős, művészeti és kulturális lehetőségeket biztosít, ünnepekre, rendezvényekre várja vendégeit.

A városban jól megférnek egymás mellett a hagyományos kisüzemek valamint a jövőbe mutató gyártó és szolgáltató vállalkozások. Jelentős az elektronika, a műanyag-feldolgozás, a gépipar, a ruhaipar és a fafeldolgozás.

Művészet és kultúra – ezek a szavak éppen olyan piros betűs szavak Kronachban, mint a naptári ünnepek neve. Kiállítások, koncertek, a Faust Ünnepi Játékok és természetesen a Nyári Művészeti Akadémia a város határain kívül éppolyan ismertek, mint a búcsúk, a városnegyedek ünnepei. Különösen látogatott az évente megrendezésre kerülő Történelmi Városünnep, a Lövészünnep, az Óvárosi Ünnepség és az Adventi Vásár.

 

Kronach és Kiskunhalas kapcsolatának sokrétűségét és aktivitását mutatja, hogy az Európa Tanács mindkét városnak egyszerre ítélte oda a testvérvárosi kapcsolatokat elismerő kitüntetéseit: 1999-ben az Európa Diplomát, 2001-ben a Becsületzászlót.Kiemelkednek a diákkapcsolatok, amelyeknek köszönhető a városok közötti kapcsolatok kialakulása is. Rendszeres kapcsolatot ápol a Lorenz-Kaim-Schule és a Garbai Sándor Szakképző Iskola, a Gottfried-Neukam-Schule és a Felsővárosi Általános Iskola, valamint a Frankenwald Gymnasium és a Bibó István Gimnázium.

Az ünnepi rendezvények állandó résztvevői a testvérvárosi delegációk, így a Történelmi Városünnepségen a Kézműves Iskola diákjai és a Lovasbandérium huszárai, illetve a Szüreti Fesztiválon a különböző művészeti együttesek, a Város Napján a Bürgerwehr várlovagjai vesznek részt évek óta. Képzőművészeti kiállítások alkalmával bemutatkozott már számos alkotó mindkét városban, a háromévenként kiírásra kerülő Lucas Cranach Díj pályázaton és a Nyári Művészeti Akadémián szintén képviselte már Kiskunhalast egy-egy művész.

Érdekesség, hogy 2000-ben Kronach város jótékonyságának köszönhetően a – Kiskunhalas szerbiai testvérvárosában – Kanizsán működő Lazarus Szeretetszolgálat egy mentőautót kapott ajándékba, amely igen nagy segítséget jelentett a rendkívül nehéz helyzetben levő betegellátásban.