Rendőrségi tájékoztató- Vakáció

Közeledik a Vakáció!

Egy diák számára nincs szebb nap, mint amikor vége az iskolaévnek, és kezdődhet a „gondtalan” élet. Kézbe kaptad a bizonyítványt, mely éves tevékenységedet tükrözi. Ha ez elkeserít, és úgy érzed problémádra nincs orvosság, könnyen dönthetsz úgy, hogy erre a legjobb megoldás a csavargás. Hidd el, tévedsz! Csavargás közben számos veszély leselkedik rád. És akkor még nem is beszéltünk a szüleid, hozzátartozóid, barátaid idegeskedéséről. A rendőrség pedig – szüleid bejelentése alapján – eltűnésed miatt országos körözésedet rendeli el.

A nyári szünidőben biztosan gyakrabban előfordul veled az is, hogy egyedül maradsz otthon. Ebben az esetben soha ne engedj be a lakásba idegent, bármilyen ürüggyel is kéri ezt Tőled. Az ajtóra szerelhető biztonsági lánc csak akkor tölti be szerepét, ha használod is azt. A telefonba se áruld el, ha egyedül vagy otthon.

Ha elmész otthonról, gondosan zárd be az ablakot, az ajtót. A szúnyogháló, vagy a nyitva hagyott bukóablak nem véd a betörők ellen. A lakáskulcsot soha ne tedd látható helyre, nyakadba, vagy hátizsákod oldalára!

Elsősorban Rajtad múlik, hogy a nyári szünidő alatt – amíg te lazítasz – szüleid nyugodtan tudjanak dolgozni, és megbízzanak Benned. Ezért csak azokra a helyekre menj játszani, barátokkal közösen szórakozni, ahová elengedtek, és a megbeszélt időre minden esetben érj haza. Ha mégis közbejönne valami, mindenképpen értesítsd erről szüleidet, hogy feleslegesen ne aggódjanak Érted.

Egységben az erő! Ha késői időpontban tartott programon szeretnél részt venni, oda csak csoportosan, lehetőleg felnőtt kíséretében menj, és kerüld a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!

Ne feledd, hogy egy jó heccnek, vagánykodásnak induló cselekményből könnyen lehet bűncselekmény vagy tragédia, melyet utólag már nem lehet meg nem történtté tenni! Egy lopás, graffitizés, telefonbetyárkodás, bántalmazás, egy füves cigi elszívása, stb. adott esetben szabálysértési- vagy büntetőeljárást, ill. kártérítési kötelezettséget is vonhat maga után. Egy ilyen esemény nem csak a nyári szünetet árnyékolhatja be, hanem akár évek múltán is „visszaköszönhet”, pl. egy erkölcsi bizonyítvány kiváltásakor.

A pihenés, szórakozás mellett jusson idő az olvasásra, szüleid, nagyszüleid segítésére. Játék közben Magadra, és mások testi épségérére is vigyázz! Szabadidődet próbáld mindig hasznosan tölteni, olvass könyveket, járj sportolni, barátaiddal és felnőttek bevonásával szervezz kirándulásokat.

Nyáron is tartsd be a szabályokat, hidd el, megéri! A szabályok nem ellened, hanem Érted, testi és lelki épséged megvédése érdekében vannak!

TÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

H-6400 Kiskunhalas, Kőrösi út 15.
Tel: (36-77) 421-355, Fax: (36-77) 520-083, e-mail: kiskunhalas.hot@katved.gov.hu

  2017:05:19

Rendőrségi tájékoztató - Május 25. – Eltűnt gyermekek világnapja

Május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt illetve bántalmazott gyerekek ügyében a megelőzés illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára. Az eltűnt és bántalmazott gyermekek világnapjának legfőbb jelképe a kék nefelejcs.


Magyarországon minden évben több ezer gyermek eltűnését jelentik be. Bács-Kiskun megyében az eltűnések többsége a lakásotthonokban élő gyermekek szökéséből adódik, szerencsére nagyon kevés számban fordult elő családból eltűnés. Tapasztalataink szerint többségük rövid időn belül előkerül. Főként a gyermekotthonokból elszökött gyerekek esetében jellemző, hogy még aznap, legfeljebb másnap megtalálásra kerülnek. Vannak azonban olyan sajnálatos esetek is, ahol hetekig/hónapokig nincs tudomásunk a gyermek hollétéről annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedést megtettünk a felkutatása érdekében.


Mi magunk mit tehetünk, ha gyermekünk eltűnt?
- Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy szülőként, nevelőként ismerjük a gyermekünket, igyekezzünk saját életünkkel példát mutatni, helyes értékrendet közvetíteni. Szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk gyermekünk felé.
- Barátok, rokonok, iskolás társak, ismerősök körében érdeklődni, hogy mit tudnak az eltűntről, látták-e, beszéltek-e vele, ha igen utalt-e arra hogy szeretne valahova elmenni stb.
- Érdemes megnézni azokat a helyeket, amelyeket szabadidejében szívesen látogat a gyerek.
- Értesíteni a Rendőrséget és hatékonyan közreműködni a hatósággal a felkutatása érdekében.
- Segítségért fordulhatnak a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársaihoz.
Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket a helyi rendőrkapitányságokon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!
A Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Segélyvonala 2008 júniusa óta várja a 116-000-s telefonszámon az eltűnt, szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyerekek, fiatalok és az értük aggódó felnőttek hívásait.

Vállalják az otthonról vagy intézetből eltűnt gyermek és gondozói közötti közvetítést, segítik a gyermek biztonságos helyre juttatását. Határon átnyúló ügyekben kapcsolatot alakítottak ki más országok hatóságaival, civil szervezeteivel.

TÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

H-6400 Kiskunhalas, Kőrösi út 15.
Tel: (36-77) 421-355, Fax: (36-77) 520-083, e-mail: kiskunhalas.hot@katved.gov.hu

  2017:05:18

Légy Te is életmentő, gyűjts Te is életmentő üveget!

Május 15 és 29 között üveghulladék gyűjtési akció került kiírásra Kiskunhalas, Zsana, Harkakötöny, Pirtó és Kunfehértó lakosai számára. Közös célunk 200 tonna üveghulladék összegyűjtése, amelynek elérésével egy defibrillátorral gazdagodik a térségünk.

Az akció mellett nyereményjáték is indul! Az üveghulladék elhelyezésekor készült ötletes fotókat, szelfiket várjuk a sajto@kiskunhalas.hu e-mail címre. A beküldött fotók készítői között értékes nyereményeket sorsolunk ki!

Beküldéskor kérjük feltüntetni a pályázó nevét, életkorát, lakcímét és telefonos elérhetőségét.

Kiskunhalas, 2017. május 16.

  2017:05:16

Anyakönyvi hírek

Születtek:


Egri Lilla (Hosszú Tünde) Kiskunmajsa, Deregi Krisztofer (Deregi Heléna Elizabet) Kecel, Bognár Vanessza (Bozsoki Adelaida) Kiskunhalas, Biró Dominik Noel (Szabó Vivien) Kiskunhalas, Doró Olivér (Turú Evelin) Akasztó, Vörös Dorottya (Békési Rita) Kiskunhalas, Somogyi Benett (Daczi Diána) Kiskunhalas

 

Házasságot kötöttek:


Kovács Tamás és Fehér Natália, Varga István és Németh Lilla


Elhunytak:


Benyák Ferencné Vörösváczki Ildikó Ágnes (Kecel), Melkvi Mihály (Kiskőrös), Kolompár Lászlóné Kolompár Juliánna (Kiskunhalas), Dr. Lekrinszki Ferencné Tari Veronika (Kiskunhalas), Gáspár Gábor (Harkakötöny), Szücs István (Kecel), Váraljai Lászlóné Dudás Mária (Kiskunhalas), Dévai Gábor Jánosné Klucsó Katalin (Kiskunhalas), Gavlik István (Tompa), Ancsa-Molnár Sándor (Kiskunhalas), Szimon Imre (Kiskunhalas), Szili Sándor (Kiskunhalas), Kardos Mihály Ferenc (Imrehegy), Jenovai István János (Tompa)
Nagy-Tóth Lajos Imre (Kiskunhalas), Korponai Mihályné Müller Éva (Kiskunhalas)

 

  2017:05:16

SAJTÓKÖZLEMÉNY- A Kiskunhalasi Kormányablak 2017. május 17-i zárva tartása


A Kiskunhalasi Kormányablak (Kiskunhalas, Szilády Áron u. 19.) 2017. május 17-én (szerdán) az informatikai rendszer karbantartása miatt zárva tart és az ügyfélfogadás szünetel.

A fenti napon a Tompai, a Jánoshalmai, a Kiskunmajsai Kormányablakban, illetve a Soltvadkerti Okmányirodában nyílik lehetőség ügyintézésre.

Kérdéseikkel a 77/795-246 és a 77/795-247 telefonszámon készséggel állunk rendelkezésükre.

A Kiskunhalasi Kormányablak 2017. május 18-tól a megszokott ügyfélfogadási rendben várja ügyfeleit.


A kellemetlenségek miatt a Kiskunhalasi Járási Hivatal az ügyfelek megértését és türelmét kéri!

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal
Kiskunhalasi Járási Hivatala

  2017:05:11
           1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12