Szoknya nem maradt szárazon

 

Alaposan megöntözték a mélykúti legények a lányokat a Sóstó csárda udvarán. A Pásztortűz Egyesület szervezésében tartottak hagyományőrző locsolkodást a fiatalok.

A húsvéti szokásoknak megfelelően a néptáncosok felelevenítették az elmúlt századok hagyományait a locsolkodáshoz köthető játékokat, tréfás verseket, koreográfiákat. A lányok már sejtették, hogy itt bizony nem kölnivizet hoztak a fiúk, igyekeztek is megszökni, ám a legények elkapták őket aztán meg jött a hidegvíz a vödrökből.

Az biztos, hogy ennyi víz után soha nem fognak elhervadni. A csárda vendégei örömmel nézték a folklórműsort, többen elismerően bólogattak, mondván, régen bizony megadták a módját a locsolkodásnak.

www.halasmedia.hu

  2017:04:18

Locsolás a Tájházban

 

Szódával, szagos vízzel és kölnivel is megöntözték a leányokat, szépasszonyokat a Halas Táncegyüttes férfitagjai. A hagyományőrző csoport a tájházban rendezte meg húsvéti locsolkodását.

A lányok az utcán táncolva, énekelve várták a fiúkat, akik kevéssel 11 óra előtt meg is érkeztek a lovas fogatukkal. A tájház udvarán aztán megkezdődött az igazi húsvéti móka, a versek után sorra előkerültek a kölnisüvegek, volt, aki vízbe mártott orgonavirággal hintette meg a lányokat, míg mások kiskannával és szódás szifonnal kergették meg a hervadozó virágszálakat.

A Halas Táncegyüttes egyik hitvallása a hagyományok megőrzése, ennek megfelelően a legények hímest tojást kaptak kedvességükért.

www.halasmedia.hu

  2017:04:18

Anyakönyvi hírek
 

 

Születtek:


Kromholcz János (Piszeczki Ilona) Kiskőrös, Törteli Bulcsú (dr. Rédei Bernadett) Kiskunhalas, Tóth Benedek Miklós (Mig Anita) Kiskunmajsa, Ignácz Dorottya (Pethő Renáta) Kiskunhalas, Fülöp Zekő (Ancsa-Molnár Edina) Kiskunhalas, Dávid Attila (Ceglédi Nikolette) Kiskunmajsa

 

Házasságot kötöttek:


Halász Balázs és Somogyi Andrea


Elhunytak:


Lekner Mihály (Kiskunhalas), Gábor József (Kiskunhalas), Csordás János István (Kiskunhalas), Jó Sándorné Csatári Juliánna Erzsébet (Kiskunhalas), Rontó Károlyné Kisa Janka (Jánoshalma), Tamás László Józsefné Nyerlucz Eszter (Kecel), Galambos Józsefné Ardai Rozália (Kiskunhalas), Tóth Lászlóné Tóth Juliánna (Kiskunhalas), Jenei Zsófia (Kiskunhalas), Faddi Mihályné Kordás Klára (Kiskunmajsa), Tóth Gyula János (Soltvadkert), Kovács Istvánné Potyondi Mária Etelka (Kecel), Sebestyén Márton (Kecel), Pomázi Károly (Budapest XV.), Majer József (Jánoshalma), Deli József (Kiskunmajsa)

 

  2017:04:18

Rendőrségi felhívás- Internet veszélyei

Jól gondolja meg, hogy mire keres rá a neten!


Számos módja van annak, hogy hogyan kémkedhetnek Ön után az interneten. A védelem elsődleges vonala Önnél kezdődik.
A Google nemrég elindított szolgáltatása elérhetővé teszi minden egyes korábbi keresésüket. Ez azért jelentős változás, mert nyilvánosságra kerülhet az is, amiről azt gondolták, örökre a négy fal között marad. A keresési előzmények nyilvánossága mellett a közösségi oldalaik is könnyű célponttá teszik Önöket. Rengeteg információt önként oszthatnak meg magukról, de ha esetleg valami rejtve marad, egy ügyes hacker pillanatok alatt kiderítheti. De kellemetlen meglepetés érheti a Facebook- vagy a Gmail fiókja kapcsán is.

Facebook, Gmail: mekkora az esélye, hogy feltörik a fiókját?
Mostanában több híresség is arra hivatkozott egy-egy nagy port kavaró poszt után, hogy a bejegyzést valójában nem is ő tette közzé, hanem valaki feltörte a közösségi oldalának profilját. Egy magánember életében ez nem jelent mindennapi fenyegetést, hacsak magukra nem haragítanak valakit, aki titkon IT zseni. Azonban nem az a valós veszély, hogy egy idegen ellopja a jelszavukat, hanem, hogy valaki a környezetükből több információt szeretne, mint amennyit nyilvánosan megosztottak. Ennek megszerzésére pedig több módszer is létezik. A különböző jelszófeltörő programok általában nem használhatóak, sőt, előfordulhat, hogy a próbálkozó adatai kerülnek illetéktelenek kezébe.

Figyelmeztető jelek
Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy az adott fiókot feltörték:
• Megváltoznak az alapadatok: módosul az email cím, a jelszó, a személyes adatok, vagy akár a telefonszám. Ide sorolható az a figyelmeztetés, amelyet a legtöbb rendszer küld, vagyis az új eszközről, helyről történő bejelentkezés is.
• A fiók kapcsolatba lép (ismerősnek jelöl, emailt küld) olyan személyeknek, akiket a felhasználó nem ismer.
• Olyan bejegyzések jönnek létre, vagy olyan üzenetek kerülnek kiküldésre, amelyekhez a felhasználónak semmi köze.

TÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

H-6400 Kiskunhalas, Kőrösi út 15.
Tel: (36-77) 421-355, Fax: (36-77) 520-083, e-mail: kiskunhalas.hot@katved.gov.hu

  2017:04:18

Rendőrségi felhívás- Óvodások részére

 

A Rendőrség egyéb bűnmegelőzési programok mellett a több éve eredményes biztonságra nevelő általános iskolai program – DADA – oktatása során a bűnmegelőzés módszereit és eszköztárát alkalmazza a bűnözés terjedésének megakadályozására, valamint annak elérésére, hogy a felnövekvő generációk ne lépjenek a bűnözés útjára és ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

Tapasztalatok alapján a felgyorsult világunkban minél korábbi életszakaszban történik ismeretanyag átadás, oktatás, figyelemfelhívás – például áldozattá válás elkerülésére – a megelőzés módszerei annál hatékonyabbak. Természetesen minden esetben figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, valamint azt, hogy az ismeretanyag a gyermekekben ne félelmet keltsen, hanem a tudatos és magabiztos viselkedést, a veszélyhelyzetek elkerülésének lehetőségét erősítse bennük. Ehhez kívánunk hozzájárulni a korai prevencióban való segítségnyújtáshoz készített ismeretanyaggal, mely alapvetően rendőri megközelítésben, másodsorban gyakorló szülői szemmel és pedagógiai módszerekre épülve készült.
Az „OVI-ZSARU” prevenciós programhoz kapcsolódni szándékozó óvodák jelentkezését a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály szakelőadója 2017. május 31-ig az alábbi elektronikus elérhetőségre várja: liptail@bacs.police.hu
A program költsége 15.875,- Ft (Bruttó), mely tartalmazza a módszertani füzetet, CD-t, matricákat, 3 kesztyűbábot és a módszertani felkészítést.
Kérem, hogy a program iránt érdeklődő óvodák vezetői a későbbiekben tartandó szakmai felkészítésre és kapcsolattartásra csak egy fő óvodapedagógust jelöljenek.

Tisztelettel:
Dr. Argalás Csilla c. r. alezredes sk.
osztályvezető

 

TÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE

 

További információ:
Liptai Linda r. őrnagy bűnmegelőzési főelőadó
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály
76/513-300/33-14
+36205605146
liptail@bacs.police.hu

  2017:04:13
           1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13