A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunhalasi Járási Hivatala

A Népegészségügyi Program keretében a veszélyeztetett női lakosság emlőszűrő vizsgálata tovább folytatódik.
Mindazok a 45-65 éves korú nők meghívólevelet kapnak, akik 2 éven belül emlőszűrő vizsgálaton nem vettek részt, vagy az első megszólítás alkalmával távolmaradtak. Meghívólevél felmutatásával a vizsgálat ingyenes, háziorvosi beutalóra nincs szükség.

A kiskunhalasi nők 2017. március 16. és április 28. között kapnak meghívót.

A vizsgálat helye:
Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, Kiskunhalas,
Dr. Monszpart László u. 1. Mammográfiás Szűrőközpont
A szűrővizsgálat ütemezésével kapcsolatban felmerülő kérdésekben Dr. Sebestyén Julianna radiológus főorvosnő és Oláhné Tölgyesi Ildikó vezető operátor készséggel szolgáltat további információt a 77/522-072 telefonszámon.

Akinek a meghívólevélben jelzett időpontban nincs módjuk a szűrővizsgálaton megjelenni, a fent megadott telefonszámon új időpontot kérhetnek.

Az időben felfedezett emlődaganat jó eséllyel gyógyítható!
Éljen a felkínált lehetőséggel!

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
Kiskunhalasi Járási Hivatala
Népegészségügyi Osztály

 

 

  2017:03:16

Tájékoztató az anyakönyvi eljárások illetékéről

2017. március 16. napjától az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításával a 33.§ (2) bekezdés 5. pontja alapján az anyakönyvi kivonat kiállítása (pótlás) illetékmentessé vált, továbbá illetékmentes lett a családi név korrekciójára irányuló eljárás.
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény szerint anyakönyvi okirat kiállítása iránti kérelmet bármely anyakönyvvezetőnél elő lehet terjeszteni.

Az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló 32/2014. (V.19.) KIM rendelet 48.§ -a értelmében:
(1) Az anyakönyvi okiratot a kérelem beérkezésétől számított nyolc napon belül, ha az anyakönyvi okirattal igazolni kívánt adat az elektronikus anyakönyvnek adattartalma, de az elektronikus anyakönyvbe még nem jegyezték be, a bejegyzéstől számított nyolc napon belül kell kiállítani, és azt a személyesen megjelent kérelmezőnek átadni vagy a kérelmezőnek elküldeni.
(2) A papír alapon benyújtott, anyakönyvi okirat kiállítása iránti kérelmet az anyakönyvi okirattal érintett adattartalomnak az elektronikus anyakönyvbe történő bejegyzése érdekében az EAK rendszerben a kérelem beérkezésétől számított öt napon belül rögzíteni kell.
Továbbá az anyakönyvi eljárásban az alábbi illetékeket kell fizetni:
•A magyar állampolgársági bizonyítvány kiállítására irányuló eljárás illetéke 3000 forint.
•A születési név megváltoztatására irányuló kérelem illetéke 10 000 forint. Az egy családhoz tartozó nagykorúak közös kérelme esetében az illetéket minden nagykorúnak külön-külön kell megfizetni.
•Az anyakönyvi eljárásról szóló jogszabályokban meghatározott eljárásban megváltoztatott név ismételt megváltoztatására irányuló kérelem illetéke 50 000 forint.

Az anyakönyvi kivonatot igénylő nyomtatvány a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal portáján és az anyakönyvvezetőknél kérhető.

Kiskunhalas, 2017. március 16.

  2017:03:16

Lakossági tájékoztató

Dr. Drozdik Ferenc Megyei Főállatorvos a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal első fokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági jogkörében eljárva az alábbi határozatot hozta:

A 2017.01.19. napon kelt BKI/001/4-48/2017.számú határozatával Érsekcsanád település kitörési pont körül 3 km-es körzetben, és a 2017.01.19. napon a BKI/001/4-47/2017. számú határozatával Érsekcsanád település kitörési pont körül 10 km-es körzetben magas patogenitású madárinfluenza megbetegedések miatt elrendelt megfigyelési körzetet 2017.03.14. nappal feloldja.

HATÁROZAT LETÖLTÉSE

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
Dr. Drozdik Ferenc Megyei Főállatorvos

  2017:03:14

Változások a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak tekintetében

Az állami rezsicsökkentés folytatásaként - a lakossági konzultáció figyelembevételével – elkészített, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről szóló 2017. évi II. törvény szerint 2017. március 16-tól 20 hatósági eljárás díja kerül megszüntetésre, amelyből 15 a magánszemélyek, 5 a vállalkozások terheit csökkenti.

A Kormány által kezdeményezett, 2016 nyarán tartott lakossági konzultáció során az állami rezsicsökkentéssel kapcsolatban összesen 142 589 db kérdőív került kitöltésre.

Az állami rezsicsökkentés mostani üteme várhatóan összesen 1,6 milliárd forint megtakarítást eredményez majd 2017. évben, amiből a vállalkozások 1,2 milliárd forintra, a magánszemélyek 385 millió forintra számíthatnak.

Ezentúl többek között nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért. Nem lesz díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem.
A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése érdekében nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány (OEP igazolás) kiállításáért. Megszüntetik továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó illetéket is.
A vállalkozások terheit a későbbiekben jelentősen könnyíti, hogy mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni.
Az építésügyi eljárási szabályokkal összefüggésben is több illeték csökken vagy megszűnik. A nem hiteles, elektronikus tulajdonilap-másolatot például évente kétszer díjmentesen lehet lekérni.
A módosítás értelmében illetékmentes lesz az öntözési berendezések engedélyezésnek eljárása.
A döntés érinti az igazságszolgáltatást is, a továbbiakban nem kell díjat fizetni az igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő bejegyzés és a szakterület kiterjesztése esetén.

Két év alatt az állami rezsicsökkentés két ütemének megvalósulásával a vállalkozásoknál több mint 3,6 Mrd forint, a magánszemélyeknél több mint 10,3 Mrd forint maradt.
                                 
(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

 

  2017:03:14

Lakossági tájékozatató

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a kiskunhalasi Thorma János Múzeum területén 2017. március 16-án építkezési munkálatok kezdődnek. A munkálatok zavartalanságának biztosítása érdekében a Városháza utca teljes szakaszát elzárjuk a forgalom elől 2017. március 16. - 2017. szeptember 30. között.

Megértésüket köszönjük!


Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal
Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztály

 

  2017:03:14
           2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15