Horgászat

 

Sóstó


Érdemes felkeresni a város északi szélétől 1,5 km-re, az 53-as út jobb oldalán elterülő Sóstót, mely ideális horgászhely.

A parton felállított kilátóból pompás képeket készíthetünk a tájról, míg a mellette elterülő parkerdő kiváló piknikezési helyszínül szolgál. A parkerdő bejáratánál található turulsólymos oszlop, egy Árpád-kori temető emlékjele. A folyószabályozások és a mocsarak lecsapolásának következtében Kiskunhalas területén az egykori kiterjedt mocsárvilág helyett mára már csak a Sóstó, valamint a Fejeték láprétje maradt meg. Nyílt vízfelülettel azonban már csak a Sóstó rendelkezik. A kiskunhalasi Sóstó két objektumát, a tóban elhelyezkedő Nádas-szigetet, valamint a tó déli részén elterülő parkerdőt Kiskunhalas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2005-ben helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította. A tó és környezete védett növény- és állatfajoknak ad otthont. Ilyenek a növények közül a kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum), a mocsári aggófű (Senecio paludosus), a mocsári kosbor (Orchis laxiflora ssp. palustris), az állatok közül pedig 72 védett, 5 fokozottan védett faj fordul elő a Sóstón és környékén.

A tó kezelője a Sóstó Sporthorgász Egyesület, mely évente több haltelepítést is végez.
A tóban fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, busa, sügér, kősüllő, naphal.

A horgászat 04-23 óra között engedélyezett, kivétel a szombatról vasárnapra virradó és ünnepnapok előtti éjszaka, amikor a horgászat megengedett.  A horgászni vágyó turisták napijegyet is válthatnak, a Haldorádó  (Széchenyi út 49.), és a Sonar ( Nyár u.1.) horgászboltokban, valamint az 53-as úton a tűzoltósággal szemben.

Horgászattal kapcsolatos további információkat találnak, a Sóstó Sporthorgász Egyesület weblapján a www.sostoshe.weboldala.net oldalon.

A tó déli részén fürdőzési lehetőség adott, büfé üzemel. Közvetlen a tó szomszédságában impozáns környezetben kiváló konyhával fogadja a vendégeket a Sóstó Csárda.


Ezüst-tó Horgászcentrum

A tó Kiskunhalason a Jókai utca végén található. Átlagos vízmélysége 2,8 méter, legmélyebb pontja 4 méter. A tó minden partszakaszán engedélyezett a horgászat. A tómeder egy ősrégi mocsaras, lápos terület kimélyítésével jött létre. Tulajdonképpen egy feltöltődött, régi tó éli megújult életét!
Jellemző halai: ponty, lénai tok, amur, afrikai harcsa, koi ponty, csuka, süllő, harcsa, ezüstkárász.

Bővebben: www.ezustto.hu

 


Tóth-tó

Tóth-tó A Tóth-tó szintén a város északi részén található. Az intenzíven telepített tőzegbányató igazi ritkaság az Alföld közepén, hiszen itt az állóvizek többsége sekély és szike. A tó területe 3.5 hektár, átlagos vízmélysége 2,2-2,5 méter. Patkó alakú és a tó belső ívén engedélyezett a horgászat. A tó átlagszélessége 55-60 méter. A halak döntő többsége a külső ívben, a parti sávban tartózkodik. Pontos dobásokkal, a túlsó parttól egy-két méterre bevetett szerelékkel előbb tudunk kapást kicsikarni, mint a meder közepén. A helyi specialisták a horgászat megkezdése előtt horgászhellyel szemközti partszélt kevés főtt kukoricával szórják meg, amelyre pontosan rádobálnak. A tetemes halak megérkezése szinte biztosra vehető.
Jellemző halállomány: ponty, amur, ezüstkárász, harcsa, busa, süllő.

Bővebben: www.toth-to.hu

 

 

Haldoradó


Kiskunhalason, nem messze a város északi horgászparadicsomától található a Haldoradó Horgászcentrum. A pecázás szerelmeseinek körében kötelező program a Döme Gábor nevével fémjelzett Haldoradó Pontyhorgász Napok rendezvény minden év februárjában.

Bővebben: www.haldorado.hu