Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra  2019. július 19. | Ma Emília napja van.
Elektronikus ügyintézés

Halasi csipke Lengyelországban

29
10
2018

Mától a világhírű és hungarikum halasi csipke egyik kereszt motívumos példánya díszíti a dél-lengyelországi Újszandecben az Antiochiai Szent Margit Bazilika plébániáját. A lengyel közösség nyáron egy, a városban 700 éve őrzött kegykép másolatát ajándékozta Kiskunhalasnak.

2018. június 29-én érkezett Kiskunhalasra a lengyelországi testvérváros, Újszandec Szent Margit Bazilikájának plébánosa, Ks. Dr. Jerzy Jurkiewicz prelátus és a bazilika kórusa kíséretében a bazilikában 700 éve őrzött, Jézus színeváltozáskori arcát ábrázoló kegykép másolata, amelyet - meglepetésünkre - Kiskunhalasnak ajándékoztak.

A legméltóbb válasz ajándék nem is lehet más, minthogy a kegyképet adományozó Ks. Dr. Jerzy Jurkiewicz atya számára Kiskunhalas legszebb kincse, egy kereszt motívumos halasi csipke készült és jutott el Lengyelországba.  

Október 28-án vasárnap a bazilika plébánosa a főtemplom kórusának közreműködésével mutatott be latin nyelvű szentmisét, melyen a két város közösségéért imádkoztak. A szertartást követően a lengyel kórus nyári, magyarországi körútját szervező Kuris István László önkormányzati képviselő adta át a köszönő ajándékot. A bazilikát évente több, mint százezren, csak a kegykép augusztusi, Urunk színeváltozása ünnepének hetében 80 ezren keresik fel.

Halasi hungarikumot már számos egyházi és világi vezető kapott, többek között magyarországi látogatása során Szent II. János Pál pápa, valamint 2016 márciusában Ferenc pápát megválasztása 3. évfordulóján köszöntötte Kiskunhalas ajándékaival Kuris István László.


Hol vagyok? Városi hírek
Hasznos információk
Segélyhívó telefonszámok, felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők
elérhetőségei, továbbá a helyi gyógyszertárak, közszolgáltatók,
közigazgatási intézmények, közjegyzők, tömegközlekedési
kirendeltségek, egyházak adatai
Helyi busz menetrend
Kiskunhalas Város helyi menetrend szerinti
autóbusz járatainak menetrendje
Adóslista
Önkormányzatunk felé adóhátralékkal
rendelkező cégek és magánszemélyek listája
Ebrendészet
Önkormányzati ebrendészet információi,
felhívásai, átvehető kutyák fényképes listája
Lakossági bejelentő
Véleménye, vagy problémája van? Írjon nekünk!
Vásárnaptár
Országos kirakodó-, autó-, termény-, állat-
és kutya vásár, továbbá zsibvásár időpontjai